Hur man hanterar obehag i samband med flytt till nytt hem

Att flytta till ett nytt hem kan vara förbundet med stress då man lämnar hemmets trygga vrå för något nytt och okänt. Dorothy i filmen Trollkarlen från Oz sa, “There’s no place like home” (Ingen plats är som hemma) För att minska på stress förknippat med flytt till en ny plats, hyr in en flyttfirma Stockholm som kan hjälpa dig.

De vanligaste sakerna vi oroar oss över vid en flytt

En flytt kan kalla fram obehagliga känslor och tankar, båder reella och fiktiva. Det är lite som att byta skola som ung, nya klasskamrater som man måste bli vän med, och alla andra möjliga negativa händelser som kan dyka upp under vägen. En flytt ska vara behaglig, görs det på rätt sätt så undviker man allt det negativa och det kan istället bli en positiv upplevelse.

Bedrägerier och att betala mer än det smakar

Det finns alltid en risk för att man blir lurad när man köper en tjänst eller service. Flyttfirmor är inget undantag och det finns åtskilliga skräckhistorier på nätet att läsa om. Google är bra på det sättet, undersök gärna lite innan du hyr in en firma.

Bästa sättet att undvika att bli lurad är att jämföra. Ta kontakt med minst 3 firmor och se vilken som ger dig det bästa erbjudandet när det kommer till …

  1. Distans för din flytt
  2. Antal ägodelar inkluderat i prisen
  3. Andra saker du behöver hjälp med (packning/uppackning, otympliga och stora föremål, lagring med mera)

Ofta är ett lågt pris för bra för att vara sant, läs det finstilta.

Läs också recensioner och feedback från andra kunder. Välj en flyttfirma som har varit med ett tag, det lönar sig alltid.

Var smart med din tidsplanering

Sanningen är att de flesta av oss skjuter upp vissa tråkiga saker som måste göras till en senare tidpunkt. Detta gäller också detta med att flytta, datumet för flytt närmar sig och det kan framkalla en viss stress, och vad händer då? Jo ofta så skjuter vi upp på ändå flera viktiga saker som måste göras. Om nu detta är ett scenario som känns igen och du undrar hur man ska frigöra sig från att vara händelse-förlamad till att ta tag i det som måste göras, börja med att skriva ner en liten plan. Små steg som underlättar, varje sak du är färdig med kan du kan du stryka från listan.

Det finns listor på nätet som kan hjälpa dig med din planering, vad som måste packas och hur man gör det. Det är inte så enkelt som det låter, packa för tidig och man får problem när man behöver sina saker. Det kan vara kläder eller saker från köket. Väntar man för länge så kan det bli lite kaotiskt då man måste göra allt på en gång.

Flytta till ett nytt hus

Det spelar ingen roll hur flott eller elegant och kanske stort ditt nya hem är, möblerna ska passa till rummen som med stor sannolikhet ser annorlunda ut. Passar soffan eller matsalsmöblerna in eller måste man tänka om?

Dina större möbler eller föremål kan också visa sig vara krångligt att få på plats. Det kan vara en smal hall eller dörr, skarpa vinklar eller branta trappor som ställer till lite huvudbry. Detta ska man ta i betraktning om man är rädd om sina möbler. Och inte minst sin egen hälsa, ryggen kan fort ta skada.

Kom ihåg att en professionell flyttfirma har all den expertis som är bra att ha när man ska flytta sina ägodelar till ett nytt hem utan problem. De hanterar tunga lyft så att man inte riskerar att själv göra sig illa.

Äldre och barn ser ofta annorlunda på en flytt

Rädsla för att för att inte ha tänkt på allt när det gäller en flytt är en helt legitim känsla. Speciellt när det kommer till barn och äldre. Barn kommer att vara ledsna och på dåligt humör över att förlora sina vänner och kanske i tillägg oroliga för den nya skolan. Våra äldre sitter kanske i rullstol eller har svårt att gå, detta måste också tas i betraktning.

Fundera på hur flytten kan underlättas för barn och äldre. Ha alltid en öppen dialog med dem över deras bekymringar. Låt dem veta att transporten till det nya hemmet skall fixas på bästa sätt, kanske med extra körhjälp. Bara det att involvera dem och spara lite tid till dem under dessa hektiska dagar kan göra under. Kanske barnen kan sova över någon annanstans för att frigöra tid så att flytten går fortare. En smidig flytt tjänar alla på.